6.10 tiistai

Eipä vielä jäädytty. Matka kohti Yosemitea tietä 120 idästä länteen alkoi heti seitsemän jälkeen. Aamu oli kaunis, aurinkoinen ja kylmä. Kiviä oli paikka paikoin vierinyt tielle. Sumua oli korkealla jäänyt kiinni vuoriin. Lähes 10000 jalan korkeudessa oli iso järvi. Lumiaurakin tuli vastaan, tosin ei nyt aurannut ja tie oli paikka paikoin jäinen. Maisemat olivat mahtavat, sininen taivas, valkoista lunta, vihreitä havupuita ja harmaata kalliota. Siellä täällä puiden rungolla ja oksilla kasvoi vihreää sammalta. Onkohan se hyvä vai huono asia? Myös täällä Yosemitessä oli ollut metsäpaloja.

Jotenkin Utahin ”kivikasat” tekivät minuun suuremman vaikutuksen kuin Yosemite. Johtuiko siitä, että tutustuminen tähän National Parkiin jäi hyvin pintapuoliseksi. Emme saaneet yöpaikka, kun kaikki paikat olivat täynnä ja jouduimme menemään niin kauas, että huomenna emme mene takaisin. Jätetään seuraavaan kertaan. Alueella oli paljon patikointireissuja, mutta yleensä sen verran pitkiä, että olisi vaatinut majoituksen alueella.

Kävimme katsomassa Bridalveil Fallin ja El Capitan, joka on suosittu vuorikiipeilypaikka. Ko. paikka on kuvattuna automme takaseinään. Kiipeilijöitä vuorella nytkin oli, tosin me emme niitä löytäneet. Täytyy hankkia parempi kiikari. Pieni ihminen häviää isolle vuorenrinteelle.

Alueelta poistuessamme näimme KARHUN, todella läheltä, etäisyyttä n. 20 m. Olisimmekohan ehtineet autoon, jos olisi hyökännyt? Karhun näkeminen luonnossa kruunasi tämän päivän.

Matti teki ensimmäisen kerran ruokaa tänään ja tiskasi.

Palataanpa eiliseen, kun tulimme Bodiesta pyykkilautatietä ja ajoimme milloin mitäkin puolta, niin teki kaikki muutkin, niin yksi pyyhälsi oikealta ohitse. Onneksi ei käynyt kuinkaan. Pois tullessa näimme myös komean haukan liitelevän saalista etsien.

Meidän leiripaikka on ehdottomasti kallein tähänastisista ja tasoonsa nähden ylihintainen. Eihän se auta maksettava se on. Osa alueista on jo suljettu, samoin leipomoista, kaupoista jne., sesonki on jo ohitse. Ei se kyllä National parkeissa näy, porukkaa ainakin näihin riittää.

Energiaa täällä maassa tuhlataan aivan hirvittävästi. Tämäkin kuluneuvo kuluttaa n. 22 – 25 l bensaa 100 km:lle.  Polttoaine maksaa n. 2,60 – 3.9 $/gallona. Ruoka maksaa täällä taaloissa sen mikä meillä euroissa. Osan saa halvemmalla osan kalliimmalla. Kierrätystä ei juurikaan ole järjestetty. National Parkeihin on mielestämme edullista mennä, n. 6 – 25 $/ autokunta. Puistot ovat hyvin hoidettuja ja siistejä. Myös pyörätuolilla liikkuvat on otettu monessa paikassa huomioon.

Postikortteja emme ole tältä reissulta lähettäneet. Olkoon blogimme niiden korvike. Tosin kortti on paljon mukavampi saada. Vielähän tässä ehtii.

Ja täsä todiste